P

 

 

P-MATERIAAL

Halfgeleidermateriaal, waarvan elk atoom één elektron tekort komt.

 

P-SEGMENT

Alle op de markt zijnde personenauto’s kunnen, al naar gelang de grootte, worden onderverdeeld in twaalf groepen of segmenten. In het P-segment zijn de MPV’s ingedeeld (bijvoorbeeld Chrysler Voyager, Opel Zafira, Renault Espace).

 

PA

Pascal.

 

PA-SENSOR

Deze sensor meet ten behoeve van de brandstofinspuiting de buitenluchtdruk op en verandert deze waarde in een elektrisch spanningssignaal. Wordt toegepast win alle elektronische metingen waarin de buitenluchtdruk een rol speelt

 

PADDLE

Maakt deel uit van een halfautomatische transmissie. Geschakeld wordt met twee achter het stuurwiel schuilgaande hendels in de vorm van kleine roeispanen Opschakelen gebeurt rechts, terugschakelen links.

 

PADDLE CLUTCH

Koppeling bediend door paddles. Een paddle clutch is een koppeling, die automatisch wordt bediend als er met één van de beide paddles wordt geschakeld.

 

PAKJESPLANK

Hoedenplank.

 

PAKKING

Pakkingen worden, soms met metaal versterkt, ter afdichting gemonteerd tussen de pasvlakken van twee aan elkaar bevestigde onderdelen. Ze worden gemaakt van: pakkingpapier, metaal met hittebestendige stoffen, pakkingpasta en synthetisch rubber.

 

PAKKINGPASTA

Synthetische pasta die tot flexibele olie-en vloeistofbestendige afsluiting wordt tussen twee pasvlakken. Pakkingpasta wordt vóór de montage tussen schone en droge pasvlakken aangebracht.

 

PAKKINGSET

Verzameling van pakkingen, die nodig zijn om een bepaalde reparatie uit te kunnen voeren. Zo heb  je voor het vervangen van een cilinderkop een koppakkingset nodig.

 

PALLADIUM

Blauwachtig-wit metaal, dat wordt gebruikt in katalysatoren om de uitlaatgassen te ontdoen van verontreinigende elementen.

 

PANEELCLIP

Klemmetje in diverse verschillende vormen, waarmee panelen van het interieur worden bevestigd.

 

PANEL TRUCK

Amerikaanse bestelwagen met een gesloten laadruimte.

 

PANHARDSTANG

Moet dwarskrachten opnemen, als de vering van de achterwielen dat niet kan. Een panhardstang is met het ene uiteinde aan de achteras en met het andere uiteinde aan de carrosserie bevestigd.

 

PANIEKKNOP

Bioweapon-defence-knop.

 

PANIEKSTOP

Noodstop.

 

PANORAMISCHE VOORRUIT

Voorruit die om de hoeken van de carrosserie heen grijpt.

 

PARAFFINE

Kleurloze, reukloze en smaakloze wasachtige stof, die wordt verkregen uit aardolie.

 

PARAFFINE-AFSCHEIDING

Bij dalende buitentemperatuur vermindert de vloeibaarheid van dieselbrandstof. Beneden een bepaalde temperatuur ontstaat paraffine in kristalvorm. Daardoor raakt het brandstoffilter verstopt en kan de auto niet meer rijden.

 

PARALLEL

Evenwijdig, gelijklopend.

 

PARALLEL-HYBRIDE-AUTO

Elektrische auto met parallel-hybride-aandrijving.

 

PARALLELLEIDING

Omleiding in de zin van: leiding parallel aan een hoofdleiding.

 

PARALLELOLIEFILTER

Oliefilter parallel aan de hoofdolieleiding. Voordeel: een paralleloliefilter filtert grondiger dan een hoofdfilter. Nadeel: het duurt langer voordat een langskomende oliedruppel aan de beurt is.

 

PARAMETER

Variabele waarde. Deze verandert voortdurend onder invloed van bijvoorbeeld het bestuurdersgedrag en omgevingsomstandigheden.

 

PARAVAN

Rooster tussen motor kap en voorruit.

 

PARKEERASSISTENT

Hierbij kiest de auto automatisch het meest voor de hand liggende parkeervak uit en stuurt vervolgens zichzelf op zijn plaats. De bestuurder hoeft daarbij alleen maar gas te geven en te remmen.

 

PARKEERHULP

Parkeerassistent.

 

PARKEERREM

Mechanisch gedeelte van het remsysteem. Een parkeerrem moet een stilstaande auto op zijn plaats kunnen houden op een helling van 16 %, ook in afwezigheid van de bestuurder.

 

PARKEERSENSOR

Meet tijdens het inparkeren de afstand ten opzichte van vaste objecten, waar de auto tegenaan zou kunnen botsen. Parkeersensoren bevinden zich aan de voor- en achterzijde van de auto.

 

PARKER

Zelftappende schroef van geringe afmetingen.

 

PARTIKEL

Letterlijk: klein deeltje. In dit geval betreft het roetdeeltjes, bestaande uit bolletjes koolstof met een doorsnede van circa 0,05 micrometer. Hierop zijn koolwaterstofverbindingen uit de brandstof gecondenseerd. Vorming van roet wijst op onvolledige verbranding.

 

PARTIKELFILTER

Roetfilter.

 

PARTTIME-VIERWIELAANDRIJVING

Uitschakelbare vierwielaandrijving.

 

PASCAL

Pascal (Pa)  is de SI-eenheid van druk en spanning.

 

PAS

Pascal-seconde.

 

PASCAL-SECONDE

Pascal-seconde (Pas) is de SI-eenheid van dynamische viscositeit.

 

PASPEN

Metalen stompje, al dan niet met een puntig uiteinde. Daarmee kan de montage van een zwaar onderdeel (bijvoorbeeld een wiel op een naaf) worden vergemakkelijkt of een onderdeel tijdens montage exact op de juiste plaats gemonteerd worden.

 

PASSAGIERSAIRBAG

Airbag voor de inzittende rechtervoor. Het volume van een ontplooide passenger airbag is circa 150 liter, aanzienlijk meer dan dat van de bestuurdersairbag.

 

PASSAGIERSCOMPARTIMENT

Inzittendencompartiment.

 

PASSAGIERSKOOI

Kooiconstrructie.

 

PASSEERLICHT

Geeft de mogelijkheid om onderweg kortstondig met ongedimd groot licht aan andere weggebruikers een waarschuwingssein te geven.

 

PASSENGER AIRBAG

Passagiersairbag.

 

PASSIEF

Passief betekent: niet actief, niet zelfregelend.

 

PASSIEVE VEILIGHEID

Alle aanpassingen aan de auto, die de inzittenden tijdens en direct na een ongeval helpen overleven. Op dat moment zijn actieve veiligheidsvoorzieningen dus niet meer van nut.

 

PASSIEVE WIELOPHANGING

Bij passieve wielophanging wordt met passief bedoeld: niet elektronisch geregeld. Dit is dus een ‘normale’ wielophanging, die functioneert zonder ‘hulp’ van buitenaf.

 

PASSIVEREN

Aanbrengen van een grondlaag tijdens het lakspuiten.

 

PASTA

Kneedbaar, smeerbaar mengsel van een dikke consistentie.

 

PATENT

Geeft aan een persoon of een bedrijf exclusief het recht tot exploitatie van een uitvinding of verkoop van een product.

 

PAUZETIJD

Periode, waarin in het geval van een blokspanning tijdelijk geen spanning wordt opgewekt. Zo branden knipperlichten afwisselend wel en niet. Als ze niet branden, spreken we van pauzetijd.

 

PEILSTOK

Oliepeilstok.

 

PEKEL

’s Winters wordt  pekel of  wegenzout gestrooid om het wegdek te ontdooien. Dit heeft een zwaar corroderende invloed op de carrosserie van auto’s.

 

PELTIER-EFFECT

Vorm van thermo-elektriciteit. Elektronen die zich door een stuk metaal heen bewegen, kunnen warmte van de ene naar de andere kant van dat stuk metaal overbrengen.

 

PEN

Puntige metalen stift om ergens in of doorheen te steken.

 

PENDELAS

Eenvoudige vorm van onafhankelijke wielophanging, waarbij het differentieel vast aan het chassis is verbonden. Wordt alleen nog gebruikt bij terreinauto’s.

 

PENDRIJVER

Apparaat om pennen mee uit gaten te ‘drijven’ Het is een soort doorslag met een rechte vorm.

 

PERFORATIECORROSIE

Putcorrosie.

 

PERFOREREN

Ergens gaatjes in maken.

 

PERIODE

Tijd waarin één volledige trilling plaatsvindt.

 

PERMANENTE VIERWIELAANDRIJVING

Niet-uitschakelbare vierwielaandrijving.

 

PERMEABILITEIT [1]

Eigenschap van een membraan om stoffen door te laten die in verschillende  concentraties aan weerszijden van dat membraan aanwezig zijn, en

 

PERMEABILITEIT [2]

Eigenschap van een metaal om magnetische krachtlijnen door te laten.

 

PERSLEIDING

Leiding waardoorheen een vloeistof of gas onder een bepaalde overdruk wordt gevoerd.

 

PERSLUCHT

Samengeperste lucht. Wordt als aandrijvend medium gebruikt in pneumatische systemen en luchtgereedschap.

 

PERSONENAUTO

Motorvoertuig dat volgens de op het kentekenbewijs vermelde gegevens primair is bedoeld voor het vervoer van tot zeven personen (exclusief de bestuurder).

 

PETROCHEMIE

Chemische technologie van aardolie.

 

PETROLEUM

Destillaat van aardolie. Petroleum is zwaarder dan benzine maar lichter dan dieselbrandstof. Door de toevoeging van kleine hoeveelheden petroleum blijft dieselbrandstof bij zeer lage temperaturen langer vloeibaar.

 

PHAETON

Zeer ruime en luxueus uitgevoerde personenauto

PHEV

Auto met extern oplaadbare hybride-aandrijving.

 

PICK-UP [1]

Lichte bedrijfswagen met een gesloten cabine en een open laadbak.

 

PICK-UP [2]

Bevestigingspunt van een wieldraagarm aan het chassis.

 

PICK-UP POINT

Uiteinde van een wieldraagarm, waarmee deze aan het chassis van de auto is bevestigd.

 

PICTOGRAM

Symbool, dat op een bedieningsorgaan is aangebracht om aan te geven wat de functie daarvan is.

 

PIEKSPERSPANNING

Spanning waarbij de sperwerking van een zener-diode wordt opgeheven.

 

PIËZO-ELECTRICITEIT

Verschijnsel, waarbij in sommige kristallen (piëzo-kristallen) een elektrische spanning ontstaat als er druk of trek op wordt uitgeoefend.

 

PIËZO-ELEKTRISCH

Door op een piëzo-kristal druk uit te oefenen ontstaat een elektrische spanning. Daarom worden in druksensoren piëzo-elektrische elementen toegepast.

 

PIËZO-KRISTAL

In sommige kristallen (piëzo-kristallen) ontstaat op bepaalde plaatsen een elektrische spanning, als er drukkrachten of trekkrachten op worden uitgeoefend. Dit heet piëzo-elektricitieit.

 

PIGMENT

Poederachtige stof, die zich in vaste of zwevende toestand in een lak of in een bindmiddel bevindt en daar voor een bepaalde kleur zorgt.

 

PIGNON

Bij een auto met in lengterichting liggende motor bestaat de eindoverbrenging uit een tandwielpaar genaamd ‘kroonwiel en pignon‘. Het pignon is het kleinste van de twee tandwielen.

 

PIJLHOOGTE

Bij een inverende bladveer wordt de afstand vanaf de bovenkant van de torenbout (op het moment van invering) tot een denkbeeldige door de beide veerogen getrokken lijn aangeduid met pijlhoogte.

 

PIJP

Holle buis met een stijve constructie (in tegenstelling tot die van een slang), een ronde dwarsdoorsnede en meestal gemaakt van metaal.

 

PIJPSLEUTEL

Pijpvormig stuk gereedschapstuk, dat geschikt is voor het los- en vastdraaien van bouten en moeren. Een pijpsleutel heeft bovenin beide uiteinden een gat. Daardoorheen kan een wringstaaf worden gestoken.

 

PIJPTANG

Wordt gebruikt om pijpverbindingen mee los of vast te draaien of vast te houden. De getande bekken kunnen met een stelmoer zodanig worden versteld, dat ze zich als het ware vastbijten in het materiaal.

 

PINGELEN

Detonatie.

 

PINGELSENSOR

Detonatiesensor.

 

PITCH

Dompen.

 

PITCH SENSITIVITY

Een auto met een geringe pitch sensitivity vertoont weinig neiging om tijdens de acceleratie en het remmen om zijn breedte-as te draaien (pitch). De verstoring van de gewichtsverdeling is dan minimaal.

 

PITMAN-ARM

Vormt de verbinding tussen de stuuras (de uitgaande as van het stuurhuis) en één van beide fusees van de voorwielophanging.

 

PITMAN-AS

Uitgaande as van het stuurhuis, waaraan de twee stuurarmen zijn bevestigd.

 

PLAMUUR

Lijkt op verf, maar heeft als bijzondere eigenschap een sterk vullende werking. Plamuur is dan ook bedoeld om vóór het lakken oneffenheden glad te maken.

 

PLAMUURMES

Is in eerste instantie bedoeld voor het handmatig aanbrengen van plamuur. Dankzij het brede blad kan er ook vastgekoekt vuil mee worden verwijderd.

 

PLANETAIR

Lijkend op een planeetstelsel.

 

PLANETAIR TANDWIELSTELSEL

Deel van een automatische versnellingsbak. In het centrum ervan bevindt zich het zonnewiel, daaromheen (net zoals satellieten rondom de aarde) drie of vier satellietwielen en aan de buitenkant het ringwiel.

 

PLANKEN

In autosportjargon: volgas geven, het gaspedaal tot op de bodem (plank) indrukken.

 

PLANTAARDIG

Uit planten bestaand, van planten afkomstig.

 

PLANTAARDIGE OLIE

Wordt geperst uit zaden en vruchten van planten. Soorten: onder meer koolzaadolie, lijnolie, olijfolie, raapolie en wortelolie. Plantaardige olie smeert zeer goed, mede dankzij een hoog hechtingsvermogen.

 

PLASMA

Gedeeltelijk geïoniseerde en elektrisch neutrale gasmassa.

 

PLASTIC

Verzamelnaam voor kunststoffen, die tijdens hun bereidingsproces minimaal eenmaal een plastisch stadium hebben doorlopen.

Kunststof

 

PLATEREN

Zodanig een metaal met een andere soort metaal bedekken, dat er tussen beide materialen een innige samenhang ontstaat.

 

PLATFORM

Wagenbodem.

 

PLATFORMCHASSIS

Vroeger een bij personenauto’s veel voorkomende chassisvorm. Een platformchassis bestond uit een bodemplaat met daarin geïntegreerd drie langsbalken en een aantal dwarsbalken.

 

PLATINA

In een katalysator zijn enkele grammen platina verspreid over een ‘drager’ van aluminiumoxide. Bij een temperatuur van meer dan 350 graden Celsius komt dankzij het platina een chemische omzetting (oxidatie of reductie) op gang.

 

PLATINABOUGIE

Bougie met platina elektroden.

 

PLATTE SCHROEVENDRAAIER

Schroevendraaier met een plat uiteinde. Dit past in de zaaggleuf van de kop van een schroef.

 

PLUG

Rond, vaak iets conisch metalen onderdeel, waarmee een gat kan worden dichtgestopt. Sommige pluggen zijn  conische bouten.

 

PLUNJER

Zuiger zoals die in een perspomp of een carburateur wordt gebruikt. Een plunjer is meestal klein. Een zuiger van een verbrandingsmotor wordt echter nooit een plunjer  genoemd.

 

PLUSKABEL

Bovenop een accu bevinden zich twee accupolen. De massakabel maakt vanaf de negatieve pool contact met de carrosserie. De pluskabel leidt van de pluspool naar de startmotor.

 

PLUSPOOL

Positieve accupool.

 

PLY RATING

PR-getal.

 

PNEUMATISCH

Met een gas of damp werkend, volgens de wetten van de pneumatiek.

 

PNEUMATISCHE KLEPBEDIENING

Hierbij worden de kleppen door de nokkenas geopend maar door middel van luchtdruk razendsnel gesloten. Hierdoor krijgen de kleppen eenvoudigweg geen kans meer om te gaan zweven.

 

PNEUMATISCHE SLEUTEL

Stuk door perslucht aangedreven gereedschap, waarmee sneller en krachtiger de- en montagewerk uitgevoerd kan worden. Wordt vooral veel gebruikt bij het de- en monteren van wielen.

 

PNEUMATISCHE SPANNING

Druk die een gas of een damp door zijn neiging om zich te verspreiden op de wand van een reservoir uitoefent. Voorbeeld: bandenspanning waarbij het gas bestaat uit lucht en de band het reservoir voorstelt.

 

POELIE

Schijfvormig wiel, waarover een distributieriem of een V-riem wordt geleid.

 

POLLEN

Stuifmeel, plantaardige zaadcellen afkomstig van de meeldraden van bloemen.

Pollen veroorzaken bij veel mensen hooikoorts.

 

POLLENFILTER

Zuivert de lucht, die via het verwarmings- en ventilatiesysteem van buiten in het interieur wordt gevoerd. Veel mensen zijn bij inademing gevoelig voor pollen.

 

POLYCARBONAAT

Kunststof, waarvan bij sommige auto’s grote delen van de carrosserie worden vervaardigd. Is gevoelig voor oplosmiddelen. Daarom mag het alleen worden gereinigd met water of alcohol.

 

POLYESTER

Vloeibare heldere kunsthars. Na toevoeging van een harder wordt het na enige tijd hard. In combinatie met matten van glasvezel is polyester geschikt voor de fabricage en reparatie van carrosseriedelen.

 

POLYTROOP

In de thermodynamica is een polytroop een grafische lijn. Deze geeft een toestandsverandering weer waarbij plaatsen met een variabele druk, volume en temperatuur met elkaar worden verbonden.

 

POLY-URETHAAN

Kunststof, die in de autotechniek wordt toegepast bij de fabricage van bumpers en autolak.

 

POLYVINYL-CHLORIDE

Kunststof voor een breed scala aan toepassingen. In combinatie met een zogenaamde weekmaker is PVC zacht. In die vorm wordt het toegepast als kabelisolatie, slangen en kunstleren interieurbekleding.

 

POMP

Met een pomp kan vloeistof of lucht worden verplaatst of samengedrukt. Het ene gedeelte zuigt de vloeistof/lucht ergens vandaan naar de pomp toe. Het andere gedeelte perst de vloeistof/lucht vanaf de pomp ergens anders heen.

 

POMPVERSTUIVER

In plaats van één algemene brandstofinspuitpomp kan een dieselmotor ook voor iedere cilinder een pompverstuiver hebben. In feite heeft dan elke cilinder dan zijn eigen mini-inspuitpomp, aangedreven door de nokkenas.

 

POMPWIEL

Het snelst ronddraaiende deel van een koppelomvormer. Dit stuwt de olie naar het traagst ronddraaiende deel (het turbinewiel) en drijft dat daarmee aan.

 

POOL

De positieve pool en de negatieve pool zijn bij een accu de uiteinden, waartussen een spanningsverschil bestaat.

 

POOLBRUG

Verbindend element tussen de platen van een accu.

 

POORT

Sleuf in de cilinderbus van een tweeslagmotor, waarlangs brandstof-luchtmengsel in en uit de verbrandingsruimte boven de zuiger wordt gevoerd. Zo’n poort wordt geopend en gesloten door de passerende zuiger.

 

POPNAGEL

Holle metalen stift met een breeknagel erin, waarmee bijvoorbeeld twee plaatwerkdelen overlappend aan elkaar kunnen worden bevestigd. Dit wordt gedaan met een popnageltang.

 

POPNAGELTANG

Speciale tang om popnagels te kunnen verwerken. De popnagel wordt door een gat in de te verbinden delen gestoken en met de tang wordt de breeknagel in de popnagel getrokken tot hij breekt.

 

PORTABLE

Draagbaar.

 

PORTIERSTIJL

Dakstijl die niet alleen het dak ondersteunt, maar ook een portier (gedeeltelijk) omvat. Bij een tweedeurs-personenauto zijn dat de A-dakstijl en de B-stijl, bij een vierdeurs-personenauto de A-stfijl, de B-stijl en de C-stijl.

 

PORT HOLES

Ronde vaak met chromen ringen omlijste openingen in de zijkant van de carrosserie ter hoogte van de motor. Dienen uitsluitend als decoratie.

 

PORTIERVANGER

Zorgt ervoor, dat een portier niet verder kan openen dan de bedoeling is. Een portiervanger bevindt zich tussen de beide scharnieren van het portier en verbindt de voorkant van het portier met de voorste portierstijl.

 

POSITIEF [1]

Liggend aan de pluspool.

 

POSITIEF [2]

Groter dan nul.

 

POSITIEVE ACCUPOOL

Vanaf de positive accupool wordt elektrische stroom geleid naar de verbruikers.

 

POSITIEVE CARTERVENTILATIE

Er mag vanuit de rijdende auto geen olie op het wegdek terecht komen. Daarom moet de carterventilatie in het luchtinlaatsysteem uitmonden. De blaasgassen worden dan vanuit het motorcarter naar het inlaatspruitstuk gevoerd.

 

POSITIEVE WEERSTANDSCOËFFICIËNT

Bij sommige geleiders neemt bij toenemende temperatuur tevens de weerstand toe (wat meestal ongewenst is). Zo’n geleider is een weerstandselement met een positieve temperatuurscoëfficiënt.

 

POSITIEVE WIELVLUCHT

Hoek, die de middellijn van een wiel ten opzichte van de loodlijn op het wegdek maakt. Bij een positieve wielvlucht hellen de wielen met bovenkant naar buiten.

 

POSITIVE CAMBER

Positieve wielvlucht.

 

POST-WAR CLASSIC

Personenauto van na 1945 en minimaal 25 jaar oud.

 

POTENTIAAL

Hoeveelheid arbeid (energie) die moet worden verricht om een elektrische lading te verplaatsen.

 

POTENTIAALMETER

Elektrisch meetapparaat, waarmee variërende spanningswaarden voortdurend en zeer nauwkeurig kunnen worden gemeten.

 

POTENTIAALVERSCHIL

Spanningsverschil, verschil in potentiaal tussen twee willekeurige punten. Oorzaak van corrosie bij twee verschillende metalen delen die tegen elkaar gemonteerd zijn.

 

POTENTIEEL

Als mogelijkheid aanwezig.

 

POTENTIËLE ENERGIE

Slechts als mogelijkheid bestaand. Energie die zich in ieder bewegend lichaam bevindt. Een rijdende auto heeft dit dus ook. Bij een botsing wordt deze potentiële energie ineens omgezet in botsingsenergie.

 

POTENTIOMETER

Variabel weerstandselement met drie aansluitingen. Wordt bijvoorbeeld toegepast in gaspedaalpositiesensoren en als volumeknop in audiosystemen.

 

POT-LIFE

Periode waarbinnen tweecomponentenlak na vermenging kan worden verwerkt. Daarna wordt de lak eerst puddingachtig en hardt tenslotte snel uit.

 

POWER BAND

Motortoerentalbereik waarbinnen nog voldoende vermogen beschikbaar is.

 

POWER-OFF TIME

Periode tijdens het schakelen, waarbij de wielen even niet door de motor worden aangedreven. Ook mogelijk: de periode tussen ‘gas loslaten’ en ‘gas geven’.

 

POWER-SHIFT

Schakelen zonder krachtstroomonderbreking.

 

POWER SLIDE

Door scherp insturen en volgas geven kan een bestuurder in een auto met achterwielaandrijving opzettelijk overstuur veroorzaken, waarbij de achterwielen zijdelings wegglijden. In de autosport is dit een manier om snel een bocht door te komen. Deze geforceerde situatie kan worden gehandhaafd door (geheel of nagenoeg gehee) volgas te blijven geven. Zie verder: driften.

 

POWER TAKE-OFF

Krachtafnemer.

 

PR-GETAL

PR = ply rating. Kent een bepaalde waarde toe aan het aantal koordlagen van een band. Het PR-getal is een norm voor het draagvermogen van een band.

 

PREVENTIEF

Met het doel om ongewenste gebeurtenissen te voorkomen.

 

PRIMAIRE AS

Ingaande as.

 

PRIMAIRE BOUGIE

Eerstvonkende bougie bij een dubbel ontstekingssysteem (met dus twee bougies per cilinder).

 

vanE

PRIMER

Verfproduct, waarmee lak of  plamuur op het ‘kale’ metaaloppervlak kan worden gehecht. De volgorde van de verschillende deklagen is: primer, plamuur, vuller en tenslotte afdeklak.

 

PRIMING SHOT

Inspuiting van een klein beetje brandstof, direct voorafgaande aan de daadwerkelijke brandstofinspuiting.

 

PRINTPLAAT

IC.

 

PRISE-AS

As van een versnellingsbak, die via de koppeling is verbonden met de krukas van de motor. Daardoor draait deze as met hetzelfde toerental als de krukas.

 

PRISE-DIRECTE

Versnelling van een versnellingsbak, waarbij de uitgaande as met hetzelfde toerental ronddraait als de ingaande as. De prise directe ligt qua overbrengingsverhouding hoger dan de hoogste normale versnelling en heeft tot doel om op hoge snelheid extra zuinig te kunnen rijden.

 

PROCÉDÉ

Behandeling, methode, werkwijze. Voorbeeld: een nieuw procédé van de fabricage van een component.

 

PROCEDURE

Gang van zaken bij een bepaald proces. Bijvoorbeeld: startprocedure.

 

PROCES

Procédé in actie. Voorbeeld: productieproces. Bijvoorbeeld: verbrandingsproces.

 

PROFIELDIEPTE

Diepte van het profiel op het loopvlak van een band. De wettelijk toegestane minimale profieldiepte van een band is 1,6 millimeter.

 

PROGRESSIEF

Zich geleidelijk verder ontwikkelend.

 

PROPAAN

LPG is een mengsel van een aantal koolwaterstofverbindingen met als voortnaamste bestanddelen propaan en butaan. Propaan heeft een kookpunt van -40 graden Celsius. Daarom is propaan in vergelijking met butaan lichter, vluchtiger en brandgevaarlijker.

 

PROTON

Positief geladen kern van een atoom met daaromheen een aantal rondzwevende elektronen (zoals bij de zon en de planeten). De negatieve lading van al die elektronen wordt binnen dat atoom gecompenseerd door het  positief geladen proton.

 

PROTOTYPE

Testversie van een nieuw, nog te lanceren model auto. Zo’n prototype is het eerste exemplaar van dat model, dat in de praktijk wordt uitgeprobeerd.

 

PTC-WEERSTAND

Thermistor met een positieve temperatuurscoëffiënt. Na opwarming neemt de inwendige weerstand van een PTC-weerstand toe. Daardoor neemt de elektrische stroom af.

 

PTFE

Teflon.

 

PTO

Krachtafnemer.

 

PULL-DOWN

Inrichting van een startcarburateur, die ervoor zorgt dat de chokeklep tijdens de koude start een klein stukje wordt geopend.

 

PULL ROD

Trekstang.

 

PULS

Stoot. Een elektrische puls is dus een stroomstoot.

 

PULSEREN

Steeds in dezelfde richting stoten, waarbij dat niet voortdurend even hard hoeft te gebeuren.

 

PULSERENDE GELIJKSPANNING

Niet-constante vorm van gelijkspanning.

 

PULSERENDE GELIJKSTROOM

Elektrische stroom, waarbij de grootte periodiek wel maar de stroomrichting niet verandert. Pulserende gelijkstroom vindt plaats bij pulserende gelijkspanning.

 

PULS-PAUZETIJD

Bij een blokspanningssignaal het totaal van één pulstijd plus de daaropvolgende pauzetijd. Deze kan worden gemeten met een digitale multimeter.

 

PULSSCHAKELAAR

Schakelaar in een apparaat, die door middel van een spanningssignaal aan of uit te schakelen is.

 

PULSTIJD

Periode, waarin in het geval van blokspanning tijdelijk een bepaalde spanning wordt opgewekt. Knipperlichten branden afwisselend wel en niet. Als ze wel branden, spreken we van pulstijd.

 

PUNTLASAPPARAAT

Apparaat met twee elektroden die om een plaatwerkdeel heen op de te lassen plek tegen elkaar gebracht worden met de te verbinden delen ertussen. Door de grote elektrische stroom die door de elektroden loopt worden de delen dat op een punt van ongeveer 5 millimeter doorsnede aan elkaar gelast.

 

PUNTLASSEN

Puntsgewijs aan elkaar smelten van twee stalen onderdelen door middel van een zeer hoge elektrische stroom. Dit gebeurt met een puntlasapparaat. Niet-afschroefbaar plaatwerk is vrijwel altijd gepuntlast.

 

PUNTTANG

Tang, die dient voor het aanbrengen van kleine pennen en bouten en het ombuigen van ogen en strips. Punttangen zijn er, afhankelijk voor het specifieke doel, met een platte, ronde en spitse bek.

 

PUSH ROD [1]

Duwstang.

 

PUSH ROD [2]

Stoterstang.

 

PUTCORROSIE

Hierbij ontstaan eerst putjes en vervolgens gaatjes in het plaatwerk of in bijvoorbeeld remleidingen. Dit soort corrosie is veel ernstiger dan oppervlaktecorrosie, want de aangetaste onderdelen moeten worden gelast of vervangen.

 

PVC

Polyvinyl-chloride.

 

PYROTECHNIEK

In de autotechniek betreft pyrotechniek de toepassing van hoge temperaturen om een bepaald proces ten uitvoer te kunnen brengen (bijvoorbeeld: de gordelspanner of een airbagsysteem).