H

 

 

H

Henry.

 

H/B-VERHOUDING

Bij een band: verhouding tussen de hoogte van de wang  (H) en de breedte (B). Hoe hoger dit getal, des te ‘lager’ (en dus des te ‘sportiever’) de band.

 

H-MOTOR

Uiterst zeldzame motorbouwvorm. Bestaat uit twee gekantelde en parallel aan elkaar geplaatste V8-motoren, waarbij beide krukassen zijn verbonden met een gemeenschappelijke uitgaande as.

 

H-SEGMENT

Alle op de markt zijnde personenauto’s kunnen, al naar gelang de grootte, worden onderverdeeld in twaalf groepen of segmenten. In het H-segment is de sportklasse ingedeeld (bijvoorbeeld Ferrari F430, Lamborghini Gallardo, Porsche 911).

 

HAAKSE SCHROEVENDRAAIER

Schroevendraaier voor situaties, waarbij er boven de kop van een schroef te weinig werkruimte is voor een gewone schroevendraaier of een vuistschroevendraaier.

 

HALFAUTOMATISCH

Met beperkte inbreng van buitenaf.

 

HALFAUTOMATISCHE TRANSMISSIE

Een transmissie met alleen een automatische koppeling. De bestuurder moet dan nog steeds zelf schakelen.

 

HALFBOLVORMIGE VERBRANDINGSRUIMTE

Een verbrandingsruimte in de vorm van een halve bol komt qua uiterlijk nog het meest in de buurt van de ideale (maar onmogelijk te realiseren) volledige bolvorm.

 

HALFBOVENLIGGENDE NOKKENAS

Middenweg tussen de ouderwetse onderliggende nokkenas en de moderne bovenliggende nokkenas. Hierbij ligt de nokkenas hoog in het motorblok maar dus niet in de cilinderkop.

 

HALFFABRIKAAT

Product van grondstoffen, dat later kan worden gebruikt om er bepaalde onderdelen van te maken. Zo komt staal als halffabrikaat de autofabriek in en gaat het weg in de vorm van carrosseriedelen.

 

HALFGELEIDER

Halfgeleiders worden toegepast in bouwelementen van elektronische systemen zoals transistors, thyristors en diodes.

 

HALF-HYBRIDE-AUTO

Kan niet uitsluitend op elektriciteit rijden maar heeft daarvoor ook een verbrandingsmotor nodig. Deze helpt de elektromotor op momenten, dat die het even niet alleen aankan.

 

HALFHOOGLIGGENDE NOKKENAS

halfbovenliggende nokkenas.

 

HALFRONDE VIJL

Een halfronde vijl is aan de ene zijde plat en aan de andere zijde bol.

 

HALFSYNTHETISCH

Voor de helft mineraal en voor de helft synthetisch.

 

HALFSYNTHETISCHE OLIE

Middenweg tussen minerale olie (die nauwelijks nog aan de huidige eisen voldoet) en synthetische olie (die beter maar ook duurder is).

 

HALF-TRACK

Motorvoertuig met achterwielaandrijving, aan de achterkant voorzien van een tandemstel met rupsbanden.

 

HALFZOETVIJL

Vijl met een grofheid, die tussen die van een grove vijl een een zoetvijl in ligt.

 

HALL-EFFECT

Elektrische spanning, die optreedt in de dwarsrichting van een stroomdraad, als loodrecht daarop (en dus ook loodrecht op de stroomrichting) een magnetisch veld wordt aangelegd.

 

HALL-SENSOR

Kan deel uitmaken van een stroomverdeler. De sensor gebruikt het Hall-effect voor de meting van een magnetisch veld of elektrische stroom.

 

HALOGEENLAMP

Duplolamp, die is gevuld met halogeengas (vaak: jodium). Heeft in vergelijking met een conventionele duplolamp een hogere gloeidraadtemperatuur en dus ook een hogere lichtopbrengst.

 

HANDLING

Manier waarop een auto zich tijdens het rijden op de weg gedraagt, vooral bij plotseling wisselende omstandigheden.

Weggedrag

 

HANDREM

Handbediende parkeerrem.

 

HANDREMSLOT

Hiermee kunnen de versnellingspook (in een willekeurige versnelling geschakeld) en de handrem zodanig aan elkaar worden gekoppeld, dat wegrijden onmogelijk is.

 

HANDS-FREE BELLEN

Hands-free bellen betekent: bellen zonder de handen te hoeven gebruiken. Gewoon bellen tijdens het rijden is streng verboden, hands-freew bellen daarentegen niet. Dit systeem in een auto heet Bluetooth.

 

HARD-TOP

In Amerika is dit een coupé met een niet-afneembaar stalen dak. Daarbuiten betreft het een personenauto met twee of vier portieren, vier zitplaatsen en een afneembaar dak van kunststof of plaatstaal.

 

HARD-TOP CONVERTIBLE

Sedan met een vast dak, die eruit ziet als een convertible.

 

HARD-TOP COUPÉ

Coupé met een vast dak.

 

HARD-TOP SEDAN

Een hard-top sedan is een een achterhaalde Amerikaanse uitdrukking voor een luxueuze personenauto met twee of vier portieren zonder B-stijl.

 

HARDER

Stof die kunsthars hard maakt. Daarom wordt het vlak voor gebruik vermengd met onder meer kunsthars of harshoudende lak. Harder dient niet om het hardingsproces sneller te doen verlopen.

 

HARDGLAS

Staalglas.

 

HARDSOLDEREN

Solderen met gebruikmaking van koper of zilver (met een smeltpunt van circa 450 graden Celsius). Het soldeermiddel moet altijd een lager smeltpunt hebben dan het te verbinden materiaal.

 

HARDWARE

Verzamelnaam voor de computer en alle aanverwante componenten, die nodig zijn om met gebruikmaking van software bepaalde bewerkingen uit te kunnen voeren.

 

HARMONICADAK

Huifdak van waterproof vinyl of linnen. Het komt vaak op cabriolets.

 

HARMONICASCHUIFDAK

Schuifdak met harmonica-mechanisme, dat met de hand of automatisch kan worden bediend.

 

HARS

Natuurlijk hars en synthetisch kunsthars hebben dezelfde eigenschappen. Kunsthars wordt veel gebruikt als isolatiemateriaal en als bouwstoffen voor allerlei voorwerpen.

 

HART

Het hart van een lichaam is het exacte midden ervan.

 

HARTLIJN

Lijn die door het hart van een lichaam loopt. De hartlijn verdeelt dat lichaam in twee exact even grote delen.

 

HATCH-BACK

Auto met een achterkant met daarin een grote achterklep (soms derde deur of vijfde deur genoemd). Combineert de voordelen van een personenauto met die van een stationcar. Een hatch-back coupé is een hatch-back met twee portieren.

 

HD-OLIE

HD = heavy-duty. Verouderde uitdrukking voor olie, die tegen zware bedrijfsomstandigheden is opgewassen.

 

HDC

Hellingsafdalingsregelsysteem.

 

HDI

Common-rail-dieselbrandstofinspuitsysteem.

 

HEAD-DOWN DISPLAY

In tegenstelling tot het futuristische head-up display betekent head-down display gewoon, dat de bestuurder naar zijn dashboardmeters moet kijken om  informatie op te doen.

 

HEAD-UP DISPLAY

Dit systeem projecteert relevante bestuurdersinformatie (zoals snelheid, navigatiedata en verkeersbordinformatie) op de binnenkant van de voorruit. Voordeel: de bestuurder kan dan tijdens het rijden zijn ogen op de weg gericht houden.

 

HEAVE

Om de breedte-as draaiende beweging van de afgeveerde massa van een accelererende auto. Dan komt de neus van de auto enigszins omhoog (heave) en duikt de achterkant van de auto omlaag (squat).

 

HECHTGRONDMIDDEL

Grondlaag.

 

HEEL-AND-TOE

Hiel-en-teen.

 

HELICOIL

Als een hardmetalen bougie te hard in een lichtmetalen cilinderkop wordt gedraaid, kan de schroefdraad worden dolgedraaid. Door montage van een helicoil, een spiraalvormig gewonden stuk draad, kan vervangende schroefdraad worden aangebracht..

 

HELIUM

Bij MIG-lassen wordt een inerte gassen zoals helium en argon gebruikt, die niet met het smeltbad reageren.

 

HELIX

Lijn in de ruimte in de vorm van een schroefdraad.

 

HELLINGSHOEK

Hoek waaronder een auto op een helling klimt of daalt.

 

HELLINGSAFDALINGSREGELSYSTEEM

Afdalingsregelsysteem.

 

HELLINGSHOEKMETER

Meter die in een auto de hellingshoek zowel in lengterichting als in dwarsrichting aangeeft.

 

HELLINGWEGRIJREGELSYSTEEM

Hulprem die voorkomt dat een auto bij stilstand op een helling achteruit naar beneden rolt. Zo kan een bestuurder gemakkelijk vanuit stilstand wegrijden.

 

HELLINGWEERSTAND

Vorm van rijweerstand. Eerst moet deze ten koste van een hoeveelheid motorvermogen worden overwonnen. Alleen als er daarna nog vermogen over is, kan de auto die helling omhoogrijden.

 

HEMI

Halfbolvormige verbrandingsruimte.

 

HERGEBRUIK

Komt in de praktijk neer op: terugwinning van waardevolle stoffen uit afval. Daarbij wordt tevens bodemvervuiling tegengegaan.

 

HEUPGORDEL

Veiligheidsgordel, die in aangelegde toestand op slechts twee punten (namelijk aan weerszijden van de stoel) vast met de auto is verbonden. Een heupgordel vormt de basis van de veiligheidsgordel.

 

HEV

Auto met hybride-aandrijving.

 

HIDUMINIUM

Lichtmetaallegering met als hoofdbestanddeel aluminium plus kleinere hoeveelheden koper, mangaan en nikkel.

 

HIEL-EN-TEEN

Rijmethode, waarbij tegelijkertijd het double-clutchen en het afremmen plaatsvindt. Dan bedient de bestuurder tijdens het terugschakelen met de hiel van de rechtervoet het gaspedaal en met de tenen het rempedaal.

 

HIELCONTACT

Aangrijping aan de buitenste rand van een tandwiel door contact met een ander tandwiel.

 

HIGH-SPEED KNOCK

Kloppen van de motor bij hoge toerentallen. Dit verschijnsel vindt normaalgesproken plaats, als er langdurig wordt hard gereden op ongeveer hetzelfde motortoerental.

 

HIGH-SPEED PING

High-speed knock.

 

HILL HOLDER

Hellingwegrijregelsysteem.

 

HOEDENPLANK

Hiermee wordt tegenwoordig de interieurruimte vlak vóór de achterruit bedoeld. De letterlijke betekenis van deze term is allang achterhaald.

 

HOEK

SI-eenheid: radiaal.

 

HOEKSNELHEID

Aantal graden van een cirkel, dat per seconde wordt doorlopen door een punt van een lichaam dat op zijn as draait. Deze grootheid heeft als SI-eenheid: radiaal/seconde.

 

HOES

Overtrek, die meestal van rubber of kunststof is gemaakt. Een hoes zorgt dat het smeermiddel van een bewegende component niet weg kan, en beschermt dit tegen binnendringend vuil.

 

HOGEDRUKSPUITEN

Hierbij wordt de lak onder hoge druk zonder perslucht verspoten. Hogedrukspuiten is een milieuvriendelijk alternatief voor het verspuiten van lak met perslucht omdat het minder spuitnevel geeft.

 

HOLPIJP

Hiermee kan in een pakking een rond gat wordt geslagen. Een holpijp heeft scherpe snijkanten.

 

HOMOGEEN

Overal van dezelfde samenstelling.

 

HOMOGEEN BRANDSTOF-LUCHTMENGSEL

Brandbaar mengsel, waarbij de brandstof en de lucht overal in de verbrandingsruimte van dezelfde samenstelling zijn. Zo ontstaat een gelijkmatige verbranding.

 

HOMOKINEET

Kan, beter dan een kruiskoppeling, een ronddraaiende beweging onder een hoek gelijkmatig overbrengen. Aandrijfassen zijn (vooral bij auto’s met voorwielaandrijving) vaak aan beide uiteinden voorzien van homokinetische koppelingen.

 

HOMOKINETISCH

Met een gelijkmatig ronddraaiende beweging.

 

HOMOKINETISCHE KOPPELING

Homokineet.

 

HOMOLOGATIE

Bekrachtiging, goedkeuring. Na homologatie door de Rijksdienst voor het Wegverkeer zijn automodellen of onderdelen daarvan officieel goedgekeurd voor gebruik in het wegverkeer.

 

HONDENREK

Afscheiding tussen het passagierscompartiment en de laadruimte, in principe bedoeld om meerijdende honden op hun plaats te houden.

 

HOOFDAIRBAG

Airbag ter hoogte van de zijramen. Duurdere auto’s hebben vaak twee hoofdairbags links en rechts voor de voor- ern achterinzittenden.

 

 

HOOFDAS

Vanaf de hoofdas van een versnellingsbak wordt de door de motor aangevoerde energie via het differentieel doorgegeven aan de aangedreven wielen.

 

HOOFDDOSEUR

Bevindt zich in een carburateur tussen de vlotterkamer en de mengbuis van de carburateur.

 

HOOFDLAGER

De krukas van een motor is in het motorblok gelagerd op hoofdlagers. Dit zijn meestal glijlagers, die de krukas in radiale richting ondersteunen. Een apart axiaallager sluit de krukas in axiale richting op.

 

HOOFDLAGERTAP

Gedeelte van de krukas waarmee die krukas in een hoofdlager rust.

 

HOOFDREMCILINDER

Zet de druk van de rechtervoet op het rempedaal om in vloeistofdruk. Zo wordt de remvloeistof naar de wielremcilinders aan de wielen van de auto gevoerd.

 

HOOFDSPROEIER

Hoofddoseur.

 

HOOFDSTEUN

Is belangrijk voor de passieve veiligheid, want hij voorkomt vooral nekblessures (whiplash) bij aanrijdingen van achteren. Ze zijn, als het goed is, kantelbaar en  in hoogte verstelbaar.

 

HOOFDSTROOMOLIEFILTER

Wordt vrijwel algemeen toegepast. Hierbij wordt alle door de oliepomp aangevoerde olie gefiltreerd, in tegenstelling tot bij het bypass-oliefilter.

 

HOOFDSTROOMSCHAKELAAR

Hiermee kan in één handomdraai de gehele elektrische installatie buiten werking kan worden gesteld. Dit soort voorzieningen komen eigenlijk alleen voor bij race-auto’s.

 

HOOGSPANNING

Op het hoogspanningsgedeelte van de ontsteking, vanaf de bobine naar de bougies, staat de door de bobine verwekte hoogspanning van 30.000-40.000 volt.

 

HOOGTESLAG

Een velg of band met een bepaalde hoogteslag is niet perfect rond. Op dat punt van die velg of band is er dus aan de omtrek sprake van een ‘hoogste’ en een ‘laagste’ punt.

 

HOVERCRAFT

Luchtkussenvoertuig, dat ‘op snelheid’ geen contact met de grond heeft en zich dus zowel over zee als over (plat) land kan voortbewegen.

 

HP-OLIE

HP = high-pressure. Deze olie is tegen hoge drukken opgewassen. Wordt onder meer gebruikt bij de smering van de hypoïd-vertanding van eindoverbrengingen.

 

HSA

Hellingwegrijregelsysteem.

 

HUD

Head-up display.

 

HUIS

Omhulsel van een hard materiaal, waarin zich onderdelen bevinden die van de buitenwereld worden afgeschermd.

 

HULPCHASSIS

Versterkt chassisgedeelte dat  wordt gemonteerd aan de voorkant van een zelfdragende carrosserie. Het ‘draagt’  de motor plus de voorwielophanging.

 

HULPFRAME

Hulpchassis.

 

HULPKOPPELING

Stalen kabel tussen een trekkende en een getrokken voertuig. Primair doel hiervan is om deze verbinding te allen tijde handhaven.

 

HULPLUCHTSPROEIER

Sproeier van een carburateur, die zorgt voor extra lucht bij stationair toerental.

 

HULPREM

Het totale remsysteem van een auto bestaat uit de bedrijfsrem, de hulprem en de parkeerrem. Als de bedrijfsrem faalt, moet de hulprem die taken kunnen overnemen.

 

HULPSTARTKNOP

Een met de voet of hand bediende schakelaar, waarmee de motor van buiten de auto kan worden gestart.

 

HULS

Metalen koker met bodem.

 

HUMP

Bolle veiligheidsrand op een velg, die moet verhinderen dat een lekgeraakte band tijdens het rijden van die velg af loopt.

 

HYBRIDE

Letterlijk: iets dat uit heterogene elementen bestaat, zoals een een muilezel (immers voortgekomen uit een hengst en een ezelin). In de techniek betreft het een tweeslachtig.apparaat, zoals een auto die wordt aangedreven door twee verschillende motoren, meestal een combinatie van een elektromotor en een gewone verbrandingsmotor.

 

HYBRIDE-AUTO

Elektrische auto met hybride-aandrijving.

 

HYDRAULIC RATIO

Vloeistof is niet samendrukbaar. Toch is er, bijvoorbeeld bij een remsysteem, sprake van een bepaalde verhouding tussen de uitgaande vloeistofkracht (door de uitzetting van remleidingen altijd iets minder dan 100%) en de ingaande vloeistofkracht (100%).

Verhouding tussen twee vloeistofkrachten

 

HYDRAULICA

Letterlijk: leer van de vloeistoffen. Een hydraulisch systeem is een systeem met een vloeistof als transportmedium voor kracht.

 

HYDRAULISCH

Volgens de leer van de vloeistoffen.

 

HYDRAULISCH REMSYSTEEM

Hierbij wordt de remkracht vanaf het rempedaal naar de wielen overgebracht door middel van een vloeistof, in dit geval remvloeistof.

 

HYDRAULISCHE KLEPSTOTER

Vloeistofgevulde klepstoter. Bij draaiende motor wordt de klepspeling voortdurend op nul gehouden door middel van de door de motor geleverde oliedruk.

 

HYDROCRACK-OLIE

Hoogwaardige minerale olie. Dat is olie, waaraan tijdens de destillatie onder zeer hoge druk en temperatuur waterstof is toegevoegd.

 

HYDRODYNAMICA

Leer van de beweging van vloeistoffen en objecten in vloeistoffen.

 

HYDROPNEUMATISCH VEERSYSTEEM

Hierbij bestaan de verende elementen uit bolvormige veerelementen. Deze zijn deels met vloeistof en deels met stikstof gevuld. Het samendrukbare gas zorgt voor de verende werking.

 

HYGROMETER

Apparaat dat de relatieve vochtigheid van de lucht kan meten.

 

Meter

HYGROSCOPISCH

Vocht (uit de lucht) in zich opnemend. Remvloeistof is hygroscopisch. Het neemt du water op, waardoor het kookpunt verlaagt. Daarom moet remvloeistof regelmatig worden vervangen.

 

HYPOÏDE-VERTANDING

Bij een haakse differentieeloverbrenging grijpen het pignon en het kroonwiel in elkaar in een hypoïdevertanding. Daarbij ligt de aslijn van de cardanas met het pignon lager dan de aslijn van de aandrijfas met het kroonwiel.

 

HYSTERESIS

Het door bijzondere omstandigheden uitblijven of achterblijven van een proces ten opzichte van een ander proces, dat daarmee is gerelateerd.

 

Hz

Hertz.